Når du er i Trondheim og får lyst på en god paella, trenger du ikke reise lenger enn til San Sebastian på Torget eller Solsiden for å la deg tilfredsstille. Men hva er det som gjør denne retten så himmelsk god? Og hva er egentlig en paella?

Opprinnelsen til retten vi i dag kjenner som paella, stammer fra den industrielle revolusjon. Knuselige terrakottapanner ble erstattet av lette stålpanner som kunne transporteres for å lage mat til arbeiderne ute på markene. Ordet paella kommer fra det latinske ordet for panne, patella, som vi allerede hører om fra før Jesu tid. Du finner det i flere språk: pôele (fransk), paelle (gammelfransk), padella (italiensk) og padilla (gammelspansk).

Men retten paella er altså spansk og kommer fra Valencia-regionen. Utgangspunktet for retten er den særegne risen som har vært dyrket der siden 700-tallet. En kortkornet ris med stor absorberingsevne. Asiatisk ris blir klebrig ved koking. Italiensk ris blir kremet. Spansk ris, og i særdeleshet spansk bombaris fra Valencia, beholder sin faste form under koking og absorberer mer veske enn noen annen ristype. Det gir ekstra mye smak når du koker den i god kraft.

Hemmeligheten bak en god paella ligger i å balansere mengden veske og ris under tillagingen. Her kommer paellapannen til sin rett. Den er bred og lav for at vesken skal fordampe lett, samtidig som risen kokes jevnt. Kraften må ikke bli for tykk, for da vil varmen holdes tilbake i pannen og maten overkokes. Bunnen skal karameliseres, men ikke brennes. Risens gule farge skal helst komme fra ekte safran. Det gir en noe svakere farge enn kunstige fargestoffer, men langt bedre smak. Hvilke ingredienser som ellers hører hjemme i retten, avhenger av hvem du spør. I Valencia lages den tradisjonelt uten sjømat, mens man andre steder ikke ville laget den uten.

På San Sebastian får du paella i to varianter. En lunsjpaella med scampi, og en hovedrett som i tillegg inneholder kyllingvinger, blåskjell og chorizo. Begge tilberedes med spansk bombaris, kokt med ekte safran, tomat, rødløk, hvitløk, grillet paprika, økologiske erter og smørbønner. Serveres med focacciabrød og alioli.

Og du? Bruk vårt lunsjkort og få hver 7. lunsjrett gratis! Supert for deg som elsker vår lunsjpaella, og for deg som ikke har smakt den enda.

Paella. For kjennere av god smak!