10. november starter julebordsesongen på San Sebastian. Kan vi friste med noen baconsurrede dadler mens du venter på julematen?

Når du nyter dine Dadler med Bacon på San Sebastian Tapas og Vinbar, skjønner du fort hvorfor dette er en populær suppleringsrett blant våre cateringkunder. Det den gode smaken ikke umiddelbart avslører, er alle de andre gode egenskapene dadler har. Men hva er egentlig en daddel, og hvor kommer de fra?

Dadler kommer opprinnelig fra Midt-Østen og Nord-Afrika, hvor de har vært brukt som mat i tusener av år. Teknisk sett er dadler bær, fordi de inneholder ett frø. De vokser i klaser under palmeblader, og hver palme kan huse flere klaser.

Å dyrke dadler er en krevende og møysommelig prosess. De dyrkes i ekstremt tørt og varmt klima og er vanskelig tilgjengelige der de henger opptil 20 meter over bakken. En klase kan inneholde opptil 2000 dadler. For at dadlene skal oppnå en vis størrelse, må klasene tynnes slik at dadlene får rom til å vokse. Sankingen er krevende arbeid. I tillegg må alle trærne pollineres for hånd. Dadlene sorteres også for hånd etter sanking. Noen kan spises umiddelbart, mens andre får ligge i varmen, uten direkte sollys, til de er helt modne.

Så mye arbeid bare for en daddel? Javisst. For i tillegg til den fantastiske smaken, skjuler en daddel mye annet som du også har godt av. Tørkede dadler inneholder mye kalium. Kalium bidrar til normal muskelfunksjon og er med på å opprettholde et normalt blodtrykk. Dadlenes kostfibre er bra for fordøyelsen. Og ikke bare det. En daddel inneholder syv vitaminer og ti mineraler. Magnesium er bra for leveren, kan lindre smerte og redusere hevelser. A-vitaminer er bra for syn, hud og slimhinner. Dadler inneholder visstnok også syrer som skal ha en positiv effekt på nattesøvnen.

For mye av det gode er sjelden bra, men en håndfull dadler er bare nydelig. Og du… Selv dadler smaker bedre med bacon!

Skal det være en liten smelteklar daddel før julematen?

Julestemning på Solsiden. Noen nyter sine dadler med bacon mens de gleder seg til julematen: Sprøstekt ribbe, grillet mild Chorizo Ibérico, søtpotetkrydret potetmos, hjemmelaget rødkål med solbær og kanel, lune svisker og fyldig julesaus med hint av stjerneanis.