Når du bestiller oliven på San Sebastian Tapas & Vinbar, får du Gordaloliven. Men hva er egentlig en Gordaloliven?

Oliven har sin opprinnelse i midt-Østen og har vært dyrket rundt Middelhavet i 6000 år. I dag er Spania verdens desidert største olivenprodusent. Landet produserer dobbelt så mye oliven som Italia på andreplass, og fire ganger mer enn Hellas.

Gordal er en av rundt 600 varianter av oliventreet. De aller fleste Gordalolivener dyrkes i Sevilla-provinsen i Andalusia i syd-Spania. Navnet Gordal, som kan oversettes til ‘den fete’, beskriver olivenfruktens størrelse, dens avrundede form og relativt tunge vekt. (Over 6 gram). Gordaloliven omtales også som ‘Dronningoliven’.

Nitti prosent av all oliven presses for olje, mens bare 10 prosent brukes som bordoliven. Gordaloliven inneholder lite olje og produseres derfor utelukkende som bordoliven. Det er en fast og kjøttfull olivenfrukt med god balanse mellom salt og bitterhet, uten den bitre ettersmaken man finner i mange andre olivener. Størrelsen og den rike runde smaken gjør den spesielt egnet som akkompangement til aperitifer, drinker og avkjølt drikke. Kombiner gjerne Gordaloliven med blåmuggost og Serranoskinke for en liten tapasfest i uteserveringen.

Skal det være en oliven?

Tapasfest i uteserveringen? Kombiner gjerne Gordaloliven med blåmuggost og Ibérico-/Serranoskinke. Eller gjør som gjestene fra bildet over og bestill noe helt annet. Med 36 smakfulle tapasretter på menyen, vil du alltid finne noen du har skikkelig lyst på.