Er du litt matlei i januar, kan tapas være redningen. Små porsjoner med mye smak! Og når du bestiller tapas på San Sebastian Tapas og Vinbar, er det ikke uvanlig å starte måltidet med litt skinke og Manchego. For det er noe ved Manchego-ost som gjerne forsterker nytelsen av god mat og drikke.

Osten er fast og smøraktig i sin ungdom, og oppnår mer og mer sødme etter hvert som den modnes. Lagringstiden varierer fra to måneder til to år. Den gode smaken sitter i den kompakte kroppen. Fast, med små luftbobler. Fargen varierer fra nesten hvit til en elfenbenaktig gyllen gulfarge. Skorpen kan være noe mørkere og har et karakteristisk sikksakkmønster som formes av ostepressen.

Manchego lages av melk fra Manchega-får som beiter i La Mancha-regionen i de sentrale deler av Spaina. Her oppe i høyden finner man blant annet også mye safran. Overfloden av smakfulle urter på beitemarkene bidrar til Manchego-ostens karakteristiske og langvarige ettersmak. Mild, men velutviklet. Smøraktig, men samtidig lett pikant. Delikate motsetninger som passer til det meste som kan helles på flaske, uavhengig av alder og farge. Prøv en bit, og nyt den sofistikerte smaken av sauemelk, smør og ville urter.

Skal det være en liten osteskive?

Noen smakfulle skiver Manchego-ost i godt selskap!